Yürütücü: Tuğba Kamalı Arslantaş
Proje yürütücüsü ODTÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi alanında lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini almıştır. Doktora sürecinde eğitim teknolojileri ile özel eğitim alanı kapsamında disiplinler arası çalışan yürütücü, görme engellilere yönelik erişilebilir bir web sitesi tasarlamış ve İngilizce kelime öğrenmeye olan etkililiğini araştırmıştır. 2011-2017 yılları arasında ODTÜ’de araştırma görevliliği yapmış ve 4 ay süreyle Florida Üniversitesine araştırmacı olarak gitmiştir. Özel sektör de de tecrübe sahibi olan yürütücü, 2010-2011 yılları arasında ODTÜ Teknokentte bulunan Enocta firmasında eğitim teknoloğu olarak çalışmıştır. 2018 yılından beri Aksaray Üniversitesi Özel Eğitim Bölümünde Dr. Öğr. Üyesi olarak çalışmaktadır..
Yürütücü, TÜBİTAK ve BAP destekli projelerde araştırmacı ve bursiyer olarak görev almış olup, şu anda SABANCI tarafından hibe desteği almış olan “Görme Engelli Öğrenciler İçin Engelsiz Fen Öğretimi” Projesinde araştırmacı olarak görev almaktadır. Proje 2020 yılı Haziran ayında sonlanacaktır.
Yürütücünün çalışma alanları arasında görme engelli eğitimi, yardımcı teknolojiler, erişilebilirlik, sanal dünyalar ve bilgisayar destekli dil eğitimi yer almaktadır.
Danışmanlar:
Doç. Dr. Banu Altunay Arslantekin (Danışman)
Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Görme Engellilerin Eğitimi Anabilim Dalı’nda görev almakta olan proje danışmanı günümüze kadar pek çok farklı projede görev almış ve yürütücülük yapmıştır
(https://websitem.gazi.edu.tr/site/abanu/academic)
“Doğrudan öğretim modeli” ile ilgili çalışmaları ve “kavram ve beceri öğretimi” konusunda sahip olduğu tecrübeleri önerilen projeye önemli katkılar sağlayacaktır. Özellikle çalışmanın öğretim yönteminin uygulanış biçimi konusunda kendisinin önerilerine başvurulacaktır.
Dr. Öğr. Üyesi Önder İŞLEK (Danışman)
Dr. Öğr. Üyesi Zehra Atbaşı (Danışman)
Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Zihinsel Engelliler Eğitimi Anabilim Dalı’nda görev yapmakta olan proje danışmanı doktora eğitimini Gazi Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü’nde tamamlamıştır. Bugüne kadar zihinsel engellilerle ilgili çalışan danışmanın bu alandaki tecrübeleri projeye katkı sağlayacaktır.
Projenin hedef kitlesi olan zihinsel engelliler alanında uzman olan danışman, projede geliştirilen materyallerin hedef kitleye göre değerlendirilmesi ve uygulama süreçlerinde katkı sağlayacaktır.
Araştırmacılar:
Dr. Öğr. Üyesi Onur Emre KOCAÖZ
Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümünde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapan Onur Emre Kocaöz, yüksek lisansı derecesini San Antonia da bulanan Texas Üniversitesinde özel eğitim alanında almıştır. Doktora derecesini ise Central Florida Üniversitesinde özel eğitim alanında, The Impact Of Video Modeling Combined With Skillstreaming Teaching Procedures On The Social Interaction Skills Of Middle School-Aged Students With Autism Spectrum Disorders başlıklı tezini savunarak almıştır. Araştırmacı, 2009 – 2015 yılları arasında yüksek öğrenimini yurtdışında tamamlama adına Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) vermiş olduğu bursu kazanmıştır. Çalışma alanları içeresinde, Otizm Spektrum Bozukluklarına sahip çocukların sosyal beceri yeterlilikleri, özel eğitim öğretmeni yetiştirme, kaynaştırma/ bütünleştirme uygulamaları ve teknoloji entegrasyonu gibi konular vardır. 2020 Haziran ayında sonlanacak olan ve Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında yürütülen Görme Engelli Öğrenciler İçin Engelsiz Fen Öğretimi projesinde araştırmacı olarak görev almaktadır. MEB’ in özel eğitim öğretmenleri için düzenlemiş olduğu zihinsel yetersizliği olan öğrencilerin eğitimi konulu hizmet içi eğitim programlarında eğitmen olarak görev almış ve aynı zamanda özel eğitim bölümü derslerinden olan zihinsel yetersizliği ve Otizm Spektrum Bozukluğu derslerini yürütmektedir.
http://www.aksaray.edu.tr/cv.aspx?p=4003D7a3-E3f0-4Df3-9Ede-9E37bb39b545
Dr. Öğr. Üyesi Abdul Menaf Gül
Hakkari Üniversitesi Eğitim Fakültesinde görev alan araştırmacı, lisans ve doktora eğitimlerini ODTÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi alanında tamamlamıştır. Proje yürütücüsüyle beraber daha önce TÜBİTAK projesinde görev alan araştırmacı görme engellilere yönelik çalışmalar yürütmüştür.
Projenin animasyon geliştirme ve akademik araştırmalar yürütme kısımlarında aktif olarak görev alacak olan araştırmacı projeye önemli katkılar sağlayacaktır.
Bursiyerler
Arş. Gör. Çağla Özgür Yılmaz (Özel Eğitim Bölümü)
Aksaray Üniversitesi eğitim Fakültesinde araştırma görevlisi olan Çağla Özgür yılmaz lisans eğitimini KTÜ, yüksek lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü’nde tamamlamıştır. Bursiyerin Ankara Üniversitesi Özel Eğitim Bölümünde 2016’da başladığı doktora eğitimi halen devam etmektedir. Öğretmenlik deneyimi de bulunan bursiyer, 2012-2017 yılları arasında Ankara Üniversitesi Özel Eğitim Bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışmıştır. TÜBİTAK Projesinde bursiyerlik deneyimi bulunmaktadır. Şuan Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında yürütülen ve 2020’de bitirilmesi planlanan Görme Engelli Öğrenciler İçin Fen Projesinde proje personeli olarak görev yapmaktadır. Bursiyerin daha önceden sınıf içi uygulama ve proje deneyimlerinin olması, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerinin özel eğitim alanında olması, tüm engel gruplarına ilişkin bilgi ve deneyimlerinin olması projeye katkı sağlayacaktır.
Arş. Gör. Dr. Gülistan Yalçın (Özel Eğitim Bölümü)
Araştırmacı, lisans ve yüksek lisans eğitimlerini Gazi Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü’nde tamamlamış, aynı bölümde doktora tez dönemi öğrencisidir. Üç yıl alanda öğretmenlik yaptıktan sonra, 2 yıl Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Özel Eğitim Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışmıştır. 2016 yılından bu yana Aksaray Üniversitesi, Özel Eğitim Bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır.
Araştırmacı, Sabancı Vakfı Hibe Programı tarafından desteklenen ‘Göme Engelli Öğrenciler İçin Engelsiz Fen Öğretimi’ proje yürütücülüğü yapmaktadır. Yine TUBİTAK tarafından desteklenen ‘Görmeden Bilim’ projesinin danışmanlığını yapmıştır.
Araştırmacı, Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Özel Eğitim ders kitabında 2 yıl yazarlık yapmıştır. Araştırmacı, Millî Eğitim Bakanlığı Materyal Geliştirme Dairesi tarafından hazırlanan ‘Öğrenme Güçlüğü Riski Olan Okul Öncesi Çocuklar İçin Materyal Seti’ geliştirme çalışmasında 1 yıl görev almıştır.
Araştırmacı, lisans, yüksek lisan ve doktora derslerinde zihin engellilerin eğitimi, günlük yaşam becerilerinin öğretimi ve materyal tasarımı gibi pek çok ders almıştır. Araştırmacı Aksaray Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi bünyesinde okul öncesi, okul çağı ve yetişkin zihinsel yetersizliği olan bireylerin değerlendirme ve eğitimlerinde aktif olarak görev almaktadır. Araştırmacı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen ‘Özel Gereksinimli Öğrencilerin Eğitimi’ ve ‘Zihinsel Yetersizliği Olan Öğrencilerin Eğitimi’ adlı hizmet içi eğitimlerde eğitmen olarak görev almıştır.
Arş. Gör. Yasin Günlü (Özel Eğitim Bölümü)
Aksaray Üniversitesi eğitim fakültesi özel eğitim bölümünde araştırama görevlisi olarak çalışan araştırmacı lisans eğitimini Gazi Üniversitesi özel eğitim bölümünde mezunudur. Yüksek lisans eğitimini Ankara Üniversitesi özel eğitim bölümünde tamamlamıştır. Doktora eğitimine Gazi Üniversitesi Özel eğitim bölümünde tez dönemi öğrencisi olarak devam etmektedir. Araştırmacı özel eğitim okullarında zihinsel engelliler öğretmeni olarak yedi yıl görev yapmıştır. Araştırmacı, TÜBİTAK ”115K459” kodlu ”Göz İzleme Temelli ve Ebeveyn Aracılı Ortak Dikkat Becerileri Erken Müdahale Programının OSB’li Çocukların Sosyal İletişim Becerileri Üzerine Etkisi” Projesinde bursiyer olarak görev almıştır. Araştırmacı halen Sabancı Vakfı Hibe Programı tarafından desteklenen ‘Göme Engelli Öğrenciler İçin Engelsiz Fen Öğretimi’ projesinde araştırmacı olarak çalışmaktadır. Araştırmacı aynı zamanda otizm spektrum bozukluğu olan çocuklara özbakım ve kişisel bakım becerileri kazandırma ile ilgili doktora tezi hazırlamaktadır.
Araştırmacının lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi aynı zamanda çalışma alanları, mesleki deneyimi ve doktora tezi dikkate alındığında projeye doğrudan katkı sağlayacaktır.
Öğr. Gör. Muhammed Emre Yaylacı (Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü)
2011 Yılında Selçuk Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümünden mezun olan araştırmacı, kısa süren bir öğretmenliğin ardından 2012 yılında YLYS ile burs desteği kazanarak ABD Florida Üniversitesinden kabul almıştır. Yoğun dil eğitimi sürecinin ardından Florida Üniversitesi Eğitim Tekonolojilieri bölümünde yüksek lisansa başlamış ve sosyal medyanın eğitimde kullanımı üzerine yazdığı tezi ile 2015 yılı sonunda yüksek onur derecesi ile buradan mezun olmuştur. Araştırmacı 2015 yılında eğitim gördüğü Florida Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği bölümünün yaptığı eğitsel video animasyon hazırlama yarışmasında 3. olmuştur.
Araştırmacı daha önce farklı disiplinler altındaki projelerde teknik uzman/görevli olarak, sempozyum/kongre gibi bilimsel faaliyetlerde de düzenleme kurulu altında çalışmış ve teknik destek sunmuştur. Araştırma görevlisi olarak çalıştığı Aksaray Üniversitesi’nde aynı zamanda üniversite sürekli eğitim merkezinde ileri düzey bilgisayar programları üzerine eğitimler vermektedir. Araştırmacı bilgisayar ve diğer bazı elektronik cihazlar hakkında uzman olup, özellikle teknik alanlarda ve donanımsal ihtiyaçlarda projeye destek sunacaktır.
Öğr. Gör. Dr. Mehmet Özkaya (Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü)
Araştırmacı lisans eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (BÖTE) alanında, yüksek lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Uzaktan Eğitim Bilim Dalında tamamlamış, doktora eğitimine ise Gazi Üniversitesi BÖTE alanında devam etmektedir. Lisans eğitimi sırasında Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlük Bilgi İşlem Dairesi Web-Yazılım bölümünde yarı zamanlı çalışmıştır. Lisans eğitimi sonrasında 2010 Eylül – 2011 Ocak tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi olarak çalışmıştır. 2011-2021 yılları arasında Aksaray Üniversitesinde araştırma görevlisi olarak görev yapmıştır. Şu an Necmettin Erbakan Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinde öğretim görevlisi olarak çalışmaya devam etmektedir.
MCP ve ağ yöneticiliği uzmanlık alanına sahip olan araştırmacı .Net teknolojilerini kullanarak Unity oyun motoru üzerinde eğitsel oyunlar geliştirmektedir. Doktora tez çalışmasında hafif düzeyde zihinsel engellilerin eğitiminde hareket tabanlı teknolojilerin kullanılabilirliğini araştırmıştır. 2017 yılında gerçekleştirilen TÜBİTAK tarafından desteklenen “EEG Sensörlü Araç Kontrolü” konulu projeye danışmanlık yapmıştır. Araştırmacı sanal saha gezilerine yönelik sanal gerçeklik ortamlarının geliştirilmesi üzerine çalışmalar yürütmektedir.